Munkavédelem

Munkavédelem

Miért fontos a hegesztést végzők védelme?

A hegesztést végzők szükséges rosszként tekintenek a védőeszközök beszerzésére és viselésére. Ennek ellenére, rendkívül fontos a megfelelő védőfelszerelés viselése. A hegesztők különböző látható és láthatatlan veszélyeknek vannak kitéve. Azonban könnyen lehet ezek ellen a veszélyek ellen védekezni, ha tudjuk mik ezek valójában.

Fül

A füleket fedő bőrréteg vékonysága miatt UV és IR sugárzás elleni speciális védelemre van szükség. Továbbá számos hegesztési művelethez szükséges viselnünk hallásvédő eszközt is.

Szem

A vakító, intenzív fény automatikusan beindítja a test természetes védekező rendszerének működését; a szemhéj lecsukódik. Ez a védekező reakció akadályt jelent hegesztéskor, pislogás nélkül viszont a szem elfárad és kivörösödik, így a hegesztő ív erősségét mérsékelni kell. A hegesztési védőeszközök esetében ezt a funkciót átveszi a folyadékkristály vagy a sötétített üveg. A hegesztendő tárgy továbbra is kitűnően látható, de az intenzitás csökken. Szintén veszélyt jelent az UV/IR sugárzás. Az, hogy a sugárzást nem lehet szabad szemmel látni, sok hegesztőben hamis biztonságérzetet kelt. A sugárzás intenzitása miatt, még a legrövidebb ideig tartó kitettség is elég a szemirritáció kialakulásához, hosszabb távon pedig komoly szemkárosodás alakulhat ki. A szem biztonságos védelméhez feltétlenül szükséges a sugárzást megbízhatóan és folyamatosan visszaverő UV/IR- szűrő használata. Az Optrel minden egyes hegesztési védőeszköznél kiemelkedő fontosságot tulajdonít az említett sugárzás folyamatos szűrésének.

Légutak

A hegesztési folyamattól és a felhasznált anyagtól függően finom részecskék, füst, vagy mérgező gőzök és gázok keletkezhetnek. Ezek az elegyek rövidtávon általában fejfájást, hányingert és köhögést váltanak ki. Amennyiben nem veszik komolyan a tüneteket, mindez komoly betegségekhez és maradandó károsodásokhoz vezethet. A felhasznált anyagok, valamint a hegesztési folyamatok és körülmények elemzése segíthet a megfelelő védelem kiválasztásában. Igény szerint részecske-, és/vagy gázszűrővel ellátott levegő-befúvásos szűrőegységek segíthetnek a légzőrendszert fenyegető kockázatok kiküszöbölésében.

Bőr és test

Az Amerikai Munkaügyi Minisztérium felmérése szerint a hegesztést végzők körében leggyakrabban előforduló balesetek, 70 százalékban a fekete és ártalmatlannak tűnő forró repülő részecskék okozta égések és sérülések. Az UV és IR sugárzás is veszélyes égéseket okoz, amelyek végül bőrrákhoz is vezethetnek. Pár perces kitettség is elég ahhoz, hogy bőrirritációt váltson ki, ezért az Optrel AG kiemelt figyelmet fordít a teljes fej megfelelő védelmére és különböző eszközöket kínál a nyak, mellkas és a tarkó védelmére.

Kezek és lábak

A hegesztés során keletkező forró részecskék és olvadék égési sérülést okozhat a test veszélynek kitett részein. Ezek a részecskék – még akkor is, ha feketék – elég forróak ahhoz, hogy bőrégést okozzanak. Bizonyos munkakörülmények esetén szükség van a hegesztést végzők védelmére a lehulló darabok ellen, ugyanakkor a biztonság szempontjából elengedhetetlen a kezek és lábak védelme is. Minden kockázat ellenére fontos, hogy a hegesztést végző személy biztonságban érezze magát feladatai végzése közben, és mindenekelőtt, úgy végezhesse ezt a felelősségteljes munkát, hogy ne kelljen más dolgokra koncentrálnia. A modern technológiának és kutatásnak köszönhetően az Optrel úgy képes biztosítani a dolgozó tökéletes és megbízható védelmét a tetőtől a talpig, hogy közben nem akadályozza az illetőt a szabad mozgásban.

Forrás: Optrel

Munkavédelmi felszerelés

Hegesztőkesztyűk - AWI

TIG Expert hegesztőkesztyű

8165 Ft

Hegesztőkesztyűk - AWI

GL130 TIG Ultrasoft

2772 Ft2814 Ft

Hegesztőkesztyűk - MIG / MAG

GL016 Simply Red

1628 Ft

Általános rendeltetésű kesztyűk

CUT Protection – Vágásbiztos kesztyű

12172 Ft

Munkavédelmi felszerelés

JK 936 Hegesztőkabát

32271 Ft36875 Ft

Munkavédelmi felszerelés

GL 137 Karvédő

6454 Ft Bruttó: 8197 Ft

Általános rendeltetésű kesztyűk

Mechanic – szerelő kesztyű

8694 Ft

Általános rendeltetésű kesztyűk

GL132 Heavy Duty Worker

631 Ft Bruttó: 801 Ft